Jessica Groenewegen Fotografie Zoetermeer fotoshoot bruiloft newborn baby en loveshoots

Blog

stel niet uit maar start vandaag

Ik zie het veel voorbij komen: beginnende fotografen die wachten met stappen zetten naar die droom die ze hebben. De droom om hun bedrijf op te zetten en te groeien in de wereld van de fotografie. Ze wachten dan vooral met stappen zetten zoals inschrijven bij de KVK, het bouwen van een website of investeren in betere apparatuur, om maar een paar voorbeelden te noemen. Is dit herkenbaar voor jou? Stel jij dit ook uit? 

Ik ben gaan vragen naar de reden waarom beginnende fotografen het écht starten van hun fotografie bedrijf uitstellen. En wat daar uitkwam was erg verschillend: De ene wacht tot ze goed genoeg is, de ander weet niet wat er allemaal op je af gaat komen wanneer je eenmaal de sprong in het diepe waagt. De ene weet niet 100% zeker of het echt iets is wat ze wil doen en een ander voelt zich te onzeker om zich te storten in de fotografiewereld.

Laat je niet afremmen!
Het doet me best veel om te horen dat zoveel fotografen een passie hebben voor het maken van prachtige beelden maar zich door al deze, en nog veel meer, redenen laten afremmen. Wat je simpelweg doet is je houdt jezelf klein en dat is ontzettend zonde. Ik begrijp het wel, de markt is behoorlijk verzadigd en de meest voor de hand liggende manier om aan klanten en exposure te komen is jezelf online laten zien. Dat is niet niks. Maar begrijp ook dat je een ontzettend mooie kans om je passie te volgen laat liggen. Denk eens na: later als je oud bent en je kijkt terug, zou je dan spijt hebben van het laten liggen van deze mooi kans? Ik zou dat zeeeeeker hebben. Dat was voor mij ook de reden om de stap richting 100% ondernemerschap te zetten. Was die stap voor mij niet eng of onzeker, dan? Natuurlijk! Maar elke stap die je vooruit zet, zelfs al slaag je niet, is een leerzame stap, een stap waar je nooit spijt van zult krijgen omdat je naar jezelf hebt geluisterd.

Goed, ik dwaal wat af maar ik wil graag aan je duidelijk maken dat je dus niet langer moet uitstellen en nu moet beginnen met stappen zetten richting jouw droom. Ik ga je door middel van een paar punten overtuigen dat het nodig is en ik laat je zien op welke manier je stappen kunt zetten, want natuurlijk hoef je niet gelijk de grootste drempel te nemen, ook kleine stapjes brengen je vooruit 😉 Ok, komtie:

 1. action brings clarity
  Ik wil graag nog eens extra benadrukken dat inderdaad het best eng, spannend en overwhelming kan zijn om je voor het echie te gaan begeven in de professionele fotografie-wereld. Zonder ervaring in die wereld, is het onzeker wat je te wachten staat. Maar het enige dat je gaat helpen dat onzekere helder te krijgen is actie. Vele marketing strategen die ik volg via podcasts zeggen het: action brings clarity – actie brengt helderheid.
  Wanneer je actie onderneemt, geeft het je inzicht, overzicht, helderheid en daardoor geeft het je grip op de situatie. En het gebrek aan die grip is nu precies de reden waarom je juist geen stappen zet. Zie je de vicieuze cirkel? Je moet die cirkel doorbreken en jezelf een kans geven om je droom te bereiken. Jezelf een kans geven is wel het minste dat je kunt doen, toch?
 1. Maak helder waar je op vastloopt.
  Nu even concreet: maak helder wat op dit moment jouw grootste struikel punten zijn. Waar ben je het meest onzeker over. Wat blijf je maar uitstellen. Maak helder wat je nu tegenhoudt om stappen te zetten en noteer dit vervolgens. Als voorbeeld: ik vind het lastig om online aanwezig te zijn op instagram of ik stel het bouwen van een website uit omdat ik nog niet weet wat ik met mijn fotografie wil doen. Of een ander voorbeeld is; ik schrijf me niet in bij de KVK want ik voel me nog niet goed genoeg. Verzamel die belemmeringen en maak ze inzichtelijk. 
 1. Maak je (kleine) stappen concreet
  Nu je al je belemmeringen helder hebt kun je per punt gaan kijken hoe je die belemmering kunt gaan wegstrepen. En dat hoeft niet gelijk met grote actiepunten maar je kunt ook kleine comfortabele stapjes zetten. Zoals het voorbeeld: ik vind het lastig om online aanwezig te zijn op instagram: dan hoef je niet gelijk 24/7 je gezicht online te gooien maar begin klein. Probeer regelmatig iets op je stories te plaatsen of begin met consequent één, twee, drie posts per week. Doe wat past bij jou en je situatie.

  Even doorpakken op een ander voorbeeld: het niet inschrijven bij de KVK omdat je niet overtuigd bent van je eigen kwaliteiten. Als je je dan echt niet eerder wil inschrijven dan het punt waarop jij kunt zeggen: nu ben ik goed genoeg: ga dan kijken wat jij precies niet goed genoeg vindt en investeer daarin. Stel je wilt beter worden in gezinsfotografie: zoek een workshop, volg een coaching, koop een e-book. Vind je dat je juist beter wil worden in het bewerken van beelden? Idem! Of wil je eerst meer mensen voor je camera hebben gehad zodat je je zekerder voelt met je camera in je hand: vraag aan familie, kennissen, vrienden om voor je camera te verschijnen en houdt portfolioshoots. Zo kun jij oefenen tot je die onzekerheid hebt weggewerkt. Deze punten verdwijnen niet vanzelf, je zult echt actie moeten ondernemen.
 1. Noteer de risico’s en bedenk een plan B
  Het is ook belangrijk om inzicht te krijgen in de risico’s die je kunt lopen. Stel je denkt na over het inschrijven bij de KVK. Mocht het allemaal niet lukken, wat is dan het risico of de consequentie van het niet slagen? Dat je een paar tientjes kwijt bent aan de inschrijving en verder schrijf je je weer uit. That’s it! Valt mee toch? Zo eng is het niet. Toen ik mijn loondienst baan op zei was het grootste risico dat ik niet slaagde in het uitbreiden van mijn fotografiebedrijf. Wat zijn de consequenties daarvan? Niet voldoende verdienen voor de rekeningen. Ik heb daarom goed gekeken of ik voldoende potjes had om een tijdje vooruit te kunnen mocht het niet in een keer lukken. En als het na een jaar dan niet zou lopen dan zou ik na gaan denken over een andere manier van geld verdienen. Er is namelijk altijd ergens geld te verdienen! Hoe en wat; dat zou ik dan wel verzinnen. En zo zie je maar: dan komt ineens corona langs een risico dat niemand kan incalculeren en zelfs dan heb ik het nog prima gered. Tuurlijk, mijn potjes zijn behoorlijk op maar ik heb zoveel geleerd tijdens de periodes in lockdown dat ik op een zeker punt ook weer veel gewonnen heb en niet alleen maar inkomsten ben verloren. Je merkt: mindset is hier ook een behoorlijk belangrijk element 😉

  Maar goed, door je risico’s te noteren wordt het enge een stuk minder eng omdat je nu kunt zien wat er eventueel kan gebeuren. Dat is vaak een stuk minder ingrijpend dan dat je zou denken. Ga eens nadenken over de opties, mochten die risico’s werkelijkheid worden. Dat geeft je veel meer rust omdat je inzicht hebt. 
 1. Go! En vier successen, elk stapje telt!
  Dan is het tijd om die eerste stappen te gaan zetten! Als je dan een stap of wellicht wel meer stapjes al hebt gezet, vergeet ze dan niet te vieren! Besef dat je er hard voor werkt en dat mag zeker wel beloond worden. Koop die jurk waar je al langer naar loerde, of trakteer jezelf op een heerlijke uitgebreide ijscoupe op het terras. Kies iets dat bij je past maar zorg dat je bewust bent van de stappen die je zet en de vooruitgang die je boekt. Je bent aan het groeien! Voel je het? Pak dat schouderklopje voor jezelf, het geeft je energie om door te pakken!

Goed… ik hoop ontzettend dat ik je heb kunnen overtuigen met mijn pleidooi om echt te beginnen en te stoppen met uitstellen. En ik herhaal nog maar even: het hoeven geen enorme stappen te zijn, start comfortabel met kleine stapjes. Ik ga nog even voor je samenvatten hoe je daarmee kunt beginnen:

 1. Besef je dat stappen vooruit zetten het enige is dat je verder brengt en helderheid geeft. Action brings clarity!
 2. Maak helder waar je vastloopt. Waar struggle je mee? Wat stel je uit?
 3. Maak concreet welke stappen je kunt gaan zetten, al zijn ze maar klein.
 4. Wat zijn de eventuele risico’s van deze stappen en bedenk een plan B
 5. Gaan, gaan, gaan en vier successen!

Ga jij aan de slag met stapjes zetten? Laat het me weten. Ik ben ontzettend benieuwd welke stap dat voor jou is.