Jessica Groenewegen Fotografie Zoetermeer Fotoshoot loveshoot baby gezin zwanger

Blog

5 tips om onzekerheid tegen te gaan

als beginnend fotograaf

Je bent net begonnen met je fotografiebedrijf maar je loopt nog tegen dingen aan waardoor je onzeker wordt. Herkenbaar? Heel vervelend want die onzekerheid beperkt je in je dromen en de stappen die je daarvoor wilt zetten. Die onzekerheid is niet iets om je voor te schamen. Elke fotograaf, op welk niveau dan ook, is soms onzeker. Als je er juist mee omgaat kun je het omzetten in extra motivatie om vooral door te gaan. Ik verzamelde 5 tips om deze onzekerheid aan te pakken.

1) Accepteer het en wees eerlijk naar jezelf
Misschien wel de eerste stap: accepteren dat je onzeker bent. Wellicht voor de hand liggend maar  probeer echt tegen jezelf te zeggen: ik ben onzeker en daar ga ik wat aan doen. Veel mensen zijn bang voor onzekerheid omdat het vaak consequenties heeft. Ben je onzekerheid niet de baas dan gaat de buitenwereld het merken, krijg je geen boekingen, kun je niet groeien, enzovoorts. Wees eerlijk naar jezelf en accepteer dat je onzeker bent. Je zet de deur naar verbetering open en dat is de eerste belangrijkste drempel die je moet nemen. 

2) Durf te vragen om een mening
Heb je wel eens gevraagd om iemands mening? Het kan wel eens eng zijn om te vragen naar wat iemand vindt van je foto’s of je website. Het is een goede mogelijkheid om te kijken naar hoe anderen het ervaren en dat is ontzettend leerzaam.

Als eigenaar van je eigen bedrijf is de kans groot dat je oogkleppen creëert en niet meer met gepaste afstand naar je eigen bedrijf kunt kijken. Je zit er simpelweg te diep in en ziet soms simpele verbeterpunten of oplossingen niet. Trek de stoute schoenen aan en vraag eens aan een groepje mensen wat ze vinden van een serie foto’s. Vraag bijvoorbeeld met welke woorden ze die serie zouden omschrijven en kijk dan of dat matcht met wat jouw bedoeling was. Wellicht komen ze nog met dingen die ze missen waar jij dan nog op kunt inspelen. Laat je ouders door je website gaan en geef ze een opdracht om bepaalde informatie te vinden. Vinden ze deze gemakkelijk? Wat vinden ze van de informatie? Is die voldoende en duidelijk?

Let wel op: meningen zijn ontzettend persoonlijk. Het is daarom belangrijk dat je je niet vastpint op één enkele mening maar zoekt naar meerdere meningen van mensen die het meest op je ideale klant lijken.

3) Maak zo veel mogelijk uren
Ben je onzeker over je eigen stijl, het omgaan met klanten of over je opgeleverde resultaat? Of misschien vind je de technische kant nog lastig tijdens al die verschillende situaties. Als je thuis blijft stilzitten wordt het sowieso niet beter. Kom van je stoel en ga uren maken. Vind je het lastig om mensen aan te sturen? Vraag vrienden of familie en ga met hen oefenen, oefenen en oefenen. Op een gegeven moment ga je patronen herkennen omdat je het vaker doet en ga je inzien dat er een bepaalde mate van herhaling in zit. Zo bouw je ervaring en zelfverzekerdheid.

Ben je onzeker of nog niet tevreden over je eigen stijl? Ga ook dan op pad om er achter te komen wat wel en niet werkt voor jou. Voor alles waar je nog niet zeker over bent geldt: ga erop uit om te kijken wat je nog mist, waar je nog meer over wil weten en waar je nog moet groeien. Actie ondernemen brengt je sowieso verder. Stil blijven zitten niet.

4) Investeer in educatie
Er zijn zoveel fotografen die dit pad al eens hebben bewandeld. Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als je bakken met tijd kunt winnen en bergen vol inspiratie kunt opdoen door het investeren in educatie. Tal van online cursussen, e-books, workshops, mentorsessies zijn gemaakt, geschreven en worden gegeven om jou als beginnend fotograaf op weg te helpen. Het aanbod is ontzettend groot dus bekijk goed naar wat het beste bij je past. 

Vind je investeren eng? Een bedrag neerleggen terwijl je misschien nog amper verdient? Bedenk dat je met het investeren in educatie een hoop kunt winnen. Je leert ontzettend veel en in een relatief korte tijd. Bedenk eens hoe lang jij had moeten doen over het zelf uitzoeken hoe je goede teksten schrijft voor op je website. Een workshop tekst schrijven helpt je in 1 dag een probleem oplossen en geeft je dus naast die belangrijke oplossing (het weten hoe je goede webteksten schrijft) ook enorm veel gewonnen tijd. Tijd die je nu weer aan andere belangrijke dingen kunt besteden. Dat is zeker het bedrag van die workshop waard!

Dat laatste is voor mij een reden om elk jaar te investeren in educatie. Ook in deze coronatijden heb ik juist extra veel uitgegeven aan cursussen en boeken om vooral niet stil te zitten en deze tijd goed te benutten door door te blijven groeien. 

5) Deel je onzekerheden en ervaringen met collega’s 
De markt van fotografen is groot dus er zijn zeker andere beginnende fotografen die met dezelfde dingen strugglen als jij. Waarom niet de krachten bundelen en samen eens kennis en ervaring uitwisselen? Samen weet je altijd meer dan alleen. Het geeft je wellicht wat rust om te weten dat je niet de enige bent die soms moeite heeft met klantencontact of het fotograferen in de felle zon, om maar wat te noemen. Het levert je een heerlijke dosis inspiratie op en je bouwt ook nog eens aan je netwerk. En daarnaast is het gewoon super gezellig om met je collega’s af te spreken! Doe eens een oproepje op een Facebook groep als Female Frames of Business Babes