Blog

MIJN FAVO TOOLS & TIPS

Als ondernemer zoek je bewust en onbewust naar fijne tools en tricks om het ondernemen leuker en gemakkelijker te maken. Aan het eind van elke workshop die ik geef, stuur ik altijd een lijstje mee met alle tools en tips die ik heb verzameld om andere fotografen te inspireren en informeren. Ik zette de highlights van dit lijstje nu ook op de blog voor alle andere fotografen/ondernemers die eens willen kijken naar alle superfijne tools die ik gebruik en tips die ik heb. Enjoy!


Pixieset / Beautiful Client Photo Galleries

Pixieset is mijn favoriete online gallery waarmee ik mijn foto’s aanlever bij mijn klanten. Na het bewerken laad ik alle foto’s in een gepersonaliseerde online gallery. Vanuit daar kunnen mijn klanten de foto’s bekijken op alle soorten apparaten zoals smartphone, tablet en desktop. Een stuk fijner dan door de foto’s scrollen vanuit Verkenner, toch?

Gratis account: prima om mee te beginnen
Totdat ik startte met het aanbieden van bruiloften heb ik het prima gered met het gratis account van Pixieset. HIermee kun je tot 3 GB (1000+ foto’s) aan foto’s uploaden. Een ding wat je wel mist bij het gratis account is de mogelijkheid om de foto’s in high resolutie te laten downloaden door je klanten. Mijn oplossing hiervoor was destijds de high resolutie bestanden via Wetransfer versturen en maar de foto’s alsnog via Pixieset in een online gallery zetten. Zo konden mijn klanten de foto’s toch op een mooie manier delen met familie/vrienden. Sinds ik teveel trouwfoto’s tegelijkertijd op mijn account moet plaatsen om te kunnen delen met mijn klanten ben ik overgegaan op het kleinste betaalde account. Hiermee heb ik dus wel de mogelijkheid tot het direct laten downloaden in de hoge high resolutie bestanden. Bekijk online de precieze verschillen tussen het gratis en betaalde account.

Een aantal fijne van Pixieset op een rijtje:

  • Mogelijkheid voor klanten om een favorietenlijst te maken voor albums 
  • Fijne communicatie mogelijkheden vanuit Pixieset (zoals mooi opgemaakte emails, opslaan van templates voor vaker gebruikte teksten en dergelijke)
  • Het gratis account biedt een mooi aantal GB’s om mee te beginnen. 
  • Vanaf het kleinste betaalde account kun je ook je klanten de high res beelden laten downloaden. Overdracht van de beelden kan dus in zijn geheel via Pixieset verlopen.
  • Ook andere features zoals gekoppeld printshop, portfolio website en mobile gallery app

Flodesk / Design emails people love to open.

Ken je die tijden nog dat iedereen met een wens om een nieuwsbrief te versturen naar Mailchimp ging? En soms ga je juist op zoek naar wat anders omdat iedereen al Mailchimp heeft en je weet dat er iets beters bestaat dat bij je past. En die was er: Flodesk!

Ik kwam bij Flodesk terecht omdat ik zocht naar iets heel simpels, maar met mooie ontwerpen. Ik wilde niet met onhandige pakketten werken, heel fijn dus dat je Flodesk kunt gebruiken voor een ongelimiteerd aantal subscribers! Dat is best uniek voor een acceptabel maandelijks vast bedrag. 

Flodesk geeft je hele fijne templates voor e-mails met diverse doeleinden. Je kunt ze gebruiken als basis en verder van top tot teen personaliseren zonder dat je uren bezig bent. Je mail blijft altijd clean en fijn om te zien. Ook heel fijn is het gemakkelijk opzetten van de zogenaamde ‘workflows’ waarmee je een geheel geautomatiseerde reeks aan e-mails kunt versturen wanneer iemand zich eenmaal aangemeld voor je nieuwsbrief lijst of ander segment. Zo kun je meerdere workflows opzetten en je hoeft er vervolgens niet meer naar om te kijken. Zo kun jij je schaarse tijd ergens anders aan besteden terwijl jouw publiek automatisch op de hoogte wordt gehouden van jouw mails. 

Natuurlijk kun je ook alle details van verstuurde e-mails bekijken en zijn er diverse fijne mogelijkheden voor het maken van aanmeldformulieren. Conclusie: ik vind het enorm fijn werken en ben er nog laaaaang niet klaar mee 🙂

Nieuwsgierig? Dan kun je je gelukkig altijd aanmelden voor een gratis trial. Ben je vervolgens overtuigd? Gebruik dan deze onderstaande link voor 50% korting (niet voor een maand maar voor altijd!) op je abonnement.


Flothemes / Highly customizable WordPress themes for photographers & creative businesses

Eind 2017 was ik uitgekeken op mijn website bij Jimdo. Ik was klaar voor wat meer optimalisatie mogelijkheden en een website die beter paste bij mijn vak. Ik kocht met een mooie korting tijdens Black Friday een thema van Flothemes en begon aan mijn nieuwe website. Flothemes werkt met WordPress waarin je je aangekochte thema importeert en vervolgens aan de slag kunt met het vullen van je nieuwe site. Ik was destijds zwanger van de twins dus had een behoorlijk lang zwangerschapsverlof om me hier lekker op te storten. Onlangs een nieuw thema aangeschaft en mijn website helemaal vernieuwd. 

De sites van Flothemes vind ik een lust voor het oog. Ik vind elk thema dat ze aanbieden zo mooi vormgegeven, iets waar wij fotografen en creatives echt van AAN gaan. Ze zijn ook speciaal voor deze doelgroep gemaakt, voor mij een reden om over te gaan. Ook fijn aan het aanschaffen van een thema is dat je een eenmalig bedrag betaalt, vind ik altijd wel zo prettig. Geen maandelijks of jaarlijks bedrag maar gewoon hoppa klaar. Niet meer niet minder.

Heb je eenmaal een Flothemes thema aangeschaft en ga je helemaal zelf aan de slag met het implementeren ervan? Dan word je super goed op weg geholpen met behulp van de vele blogs, tutorials en de community waar je bij terecht kunt. Ook kun je betaalde hulp inschakelen, maar als je het leuk vindt om een en ander een beetje zelf uit te zoeken heb je die wellicht niet eens nodig.


Backblaze / The Easy, Affordable, Trusted Storage Cloud

Toen ik steeds vaker gevraagd werd voor fotoshoots ben ik gaan zoeken naar een backup zodat ik alle gemaakte foto’s met een gerust hart kon achterlaten op mijn computer. Ik kwam al snel op twee mogelijkheden uit: het gebruik van een cloud opslag of het gebruik van een NAS. Mijn voorkeur ging uit naar de cloud opslag en na wat speur- en vraagwerk bij andere fotografen kwam ik uit bij de services van Backblaze. Dit Amerikaanse bedrijf is ontzettend betaalbaar en backupt simpelweg alles, ongelimiteerd! 

De persoonlijke backup is voor mij als zzp’er voldoende en voor 6 dollar per maand heb ik al mijn bestanden op mijn computer, maar ook alle daaraan hangende externe harde schijven veilig online staan. Ik kan inloggen en wanneer ik wil kan ik gratis bestanden herstellen. 

Wanneer je je aanmeld bij Backblaze is hij voor de eerste back up wel even bezig, je computer staat dan even dag en nacht aan om de eerste grote backup te maken. Vanaf daar maakt hij automatisch een nieuwe backup en hoef jij nergens naar om te kijken. Ik ben fan!


JPEGmini Pro – Reduce image file size without compromising quality

Afgelopen najaar ben ik in aanraking gekomen met JPEGmini Pro. Het is kortweg een programma waarmee je die ontzettend grote JPEG’s kunt verkleinen zonder in te leveren op de kwaliteit.

Bedenk je eens: al die duizenden foto’s die je momenteel op je computer en je harde schijven hebt staan. Het worden er alleen maar meer en alles raakt voller en voller en wordt trager en trager. Nu kun je dus ruimte besparen door ze door JPEGmini te laten gaan. Alle beelden worden tot 47% kleiner en je gaat behoorlijk besparen op ruimte en dus 

Een groot voordeel van JPEG mini Pro is het eenmalige aankoopbedrag van 89 dollar. Daar ben ik fan van, die eenmalige kosten 😉 Dit is het bedrag voor het Suite pakket waarmee je ook plug ins koopt voor o.a. Lightroom en Photoshop zodat je de foto’s na het bewerken direct verkleind kunt exporteren. Scheelt je weer een stap, ik vind het heerlijk! 

Tip: ga je aan de slag met dit programma? Informeer dan even je klanten bij het afleveren van de foto’s. Klanten denken soms dat de kwaliteit van de foto verbonden is met de grootte van de JPEG. Zien ze jouw prachtig verkleinde foto’s dan denken ze wellicht dat je ze de lagere resolutie foto’s hebt opgestuurd, handig op dus even uit te leggen dat je ook in het voordeel van hen de foto’s hebt gereduceerd zonder in te leveren op de kwaliteit. 


Cursus Ondernemen vanuit Authenticiteit van Raisa Zwart

2020: een verloren jaar? Zeker niet! Financieel is het niet het beste jaar ever, om het maar zo positief mogelijk uit te drukken. Maar achter de schermen heb ik de grootste stappen ooit gezet! 

Ik besloot dat jaar niet verloren te laten gaan en te investeren in mijzelf en mijn bedrijf. Ik volgde daarom de cursus ‘Ondernemen vanuit Authenticiteit’ van Raisa Zwart want ondernemen vanuit zelfvertrouwen en vrijheid staat sinds ik volledig zelfstandig ben bovenaan mijn lijstje. Oh en hoe leuk was het om zoveel progressie te zien! De cursus laat je o.a. inzoomen op je diepste verlangens en dromen waardoor je met behulp van de video’s en het werkboek heel concreet op papier krijgt waarom je doet wat je doet. Met dat sterke verhaal doorvertaald in je hele bedrijf ben ik er zeker van: ik ga klanten aantrekken die bij mij komen om wie ik ben en waar ik voor sta. Ik ga dit jaar de cursus er zeker nogmaals bijplakken want hij blijft relevant ⚡️

Ik ben ervan overtuigd dat deze cursus voor iedere ondernemer waardevol is. En hoe fijn dat Raisa de cursus deze week opnieuw lanceert om een nieuwe groep ondernemers te helpen ondernemen vanuit authenticiteit en hun 2021 te laten knallen ❤️

Korting voor jou!
Nieuwsgierig en wil je ermee aan de slag?  Wees dan geen dief van je eigen portemonnee en maak gebruik van de kortingscode IAMWITHJESSICA Je ontvangt dan €50 korting op de cursusprijs! 

Mocht je een vraag hebben voor mij over de cursus, stuur gerust een bericht!


Jenna Kutcher / digital marketing expert en educator  

Deze amerikaanse voormalig bruidsfotograaf is een echte content machine! Ik raad je echt aan om naar haar website te gaan en te beginnen met lezen op haar blog. Gebruik de zoekfunctie en zoek op termen waar jij meer over wil weten en zij schreef er een blog over voor je. Sommige zijn zeer interessant vanwege haar fotografische verleden maar ook voor niet fotografen is haar content zeer boeiend en bruikbaar. 

Ze vertelt veel over haar verhaal waarin ze begon als jonge fotograaf met een simpele camera en uitgroeide tot een marketing magnaat die andere ondernemers helpt hun doelen te behalen. Het fijne van Jenna is dat ze het soms ongemakkelijke van ondernemen bespreekbaar maakt en het juist heeft over de kleine struggles waar veel ondernemers mee te kampen krijgen. Sinds ze moeder werd in 2018 blogt ze ook veel over het combineren van ouderschap en ondernemen. Super interessant als jij ook in die spagaat zit 😉


Kim Munnecom / Expert op het gebied van de Wet van Aantrekking

Een stuiterende manifestation junkie, dat is Kim. Ze is expert op het gebied van de Wet van Aantrekking (Law of Attraction) en manifesteert haar hele droomleven bij elkaar. Klinkt wat vaag en zweverig wellicht maar Kim is zelf zo nuchter als wat en vertelt juist heel praktisch over de Wet van Aantrekking en hoe je die voor je kunt laten werken. Wanneer je je er eenmaal in gaat verdiepen gaat er een wereld voor je open. 

Na de eerste podcasts te hebben geluisterd heb ik vrijwel direct een shift gemaakt in mijn mindset. Ik kan sindsdien veel beter loslaten en stoppen met piekeren. Een uitspraak van haar is: ‘Wat je verwacht, trek je aan’. Als je die even laat zakken besef je je vast dat die vaker dan gewild de waarheid voor je is geweest… Hier in ieder geval wel 😉

Kim is een net moeder geworden en ook zij vertelt over het werken als nieuwbakken moeder. Ze is lekker actief op Instagram en neemt momenteel zelfs 5 x per week een podcast op.  

That’s it!

Zo! Dat waren de tools & tips waar ik momenteel het meest aan heb 🙂 Ik ben reuze benieuwd of jij nieuwe eye openers hebt gevonden of wellicht bevestiging van de dingen die je al gebruikte/kende. Hoe dan ook, mocht je vragen hebben over een van bovenstaande items, stuur je dan gerust een mailtje. Ik help je graag verder 🙂

Psstt. Er komt nog een blog aan over mijn favoriete podcasts en boeken voor ondernemers. Houd de blog dus in de gaten voor meer inspiratie 🙂

Photo by Alex Andrews from Pexels

Deze blog bevat affiliate links