Blog

Kernwaarden:

dit is waarom ze zo belangrijk zijn

Je hebt vast wel eens gehoord over kernwaarden en dat je die van jou zou moeten weten of in ieder geval concreet zou moeten maken. Maar ja, wat is daar de reden van dan? Misschien denk je: ik heb wel wat beters te doen… En toch zou ik je aanraden om eens je kernwaarden op een rijtje te zetten. Ik neem je vandaag mee en vertel je waarom ze belangrijk zijn voor jou en je onderneming. 

Je kernwaarden bepalen namelijk elke keuze die je maakt in je leven. En ook al heb je die kernwaarden niet helder en concreet voor je neus liggen, toch bepalen ze dan onbewust ervoor of jij links of rechts gaat. Ik neem je even mee naar een situatie waarin mijn kernwaarden een grote keuze richting in mijn leven bepaalde.  

Voordat ik zelfstandig ondernemer was had ik een baan in loondienst. Een baan die ik al 13 jaar had en toen na die 13 jaar begon er ineens iets te kriebelen… Ik ging namelijk ineens twijfelen of ik dit nog wel wilde blijven doen. Na een aantal gesprekken met mijn manager kwamen we tot de conclusie dat ik mijn passie achterna moest gaan. 

Dat maakte dus dat ik na 13 jaar in loondienst te hebben gewerkt, op 1 januari 2020 de stap zette naar het 100% zelfstandig ondernemerschap. Toen ik die stap of keuze voor mezelf evalueerde en nadacht over mijn tijd bij dat bedrijf merkte ik dat ik die keuze voor het zelfstandig ondernemerschap een jaar of 6 geleden zeker niet had gemaakt. Toen had ik nog geen kinderen, was nog alleen met mijn man (toen nog vriend) en we hadden meer vrije tijd en werkte misschien ook wel meer dan we nu doen. Een keertje overwerken was geen probleem en werken in het weekend deden we ook vaak genoeg. Alles was wel prima.

Maar met terugwerkende kracht merkte ik een enorme switch in mijn gedachten daarover vanaf het moment dat ik voor het eerst moeder werd. Sinds dat moment heb je er natuurlijk ook een baan als moeder bij dus qua tijd moesten we een hele hoop inleveren. Dat maakt dat je bewuster met je tijd omgaat en dat samen met zo’n grote verandering als moeder worden is de kans groot dat je voor jezelf opnieuw gaat bekijken wat je wil met je tijd, je prioriteit en je leven eigenlijk. 

Vervolgens kwamen nog geen 2 jaar later en nog 2 kindjes bij en terwijl ik nog steeds werkte bij dat bedrijf werd ik onbewust nog meer gedwongen om het anders te gaan doen. De gedachte om te stoppen en door te gaan als fulltime ondernemer gaf me, ondanks de financiële onzekerheid, juist veel rust. Ik had door komst van de kindjes amper tijd om te besteden aan mijn eigen onderneming die ik al had naast mijn baan. 

En nu komt het … ik streefde naar meer vrijheid. En dat is dus een van mijn kernwaarden. Long story short: ik nam dus die stap en werd 100% zelfstandige in 2020 en kort daarna zette ik mijn kernwaarden op papier toen ik mijn hele bedrijf inclusief mijzelf onder de loep nam.

Wat zijn kernwaarden
Even een pauze in mijn verhaal om je uit te leggen wat kernwaarden eigenlijk zijn:
Kernwaarden zijn waarden waar jij voor staat. Waarden waar jij je leven maar ook je bedrijf op inricht. Ze helpen je dus bewust en onbewust in het maken van keuzes in je leven. 

Misschien vraag je je af, ‘Waarom heten het KERNwaarden en niet alleen waarden?’. Deze waardes zitten in je genen, in je kern. Op basis van je kernwaarden maak je besluiten in je hele leven. Waar je geld aan besteed, wat voor hobby’s je hebt, met wie je omgaat en waar je je kleding koopt, welke boeken je leest en ga zo maar door.

Kernwaarden vs Kernkwaliteiten
Ik hoor je denken: er bestaan ook nog kernkwaliteiten. Wat is het verschil tussen kernwaarden en kernkwaliteiten? Het verschil tussen die twee zit hem in het feit dat jouw kwaliteiten dingen zijn waar je goed in bent. Je bent bijvoorbeeld een goede leider of kunt goed organiseren. Dan zijn leiderschap en organisatorisch vermogen jouw kernkwaliteiten. Je kernwaarden bepalen de richting van je keuzes, je werk, je leven. Met jouw kernwaarden in het achterhoofd (bewust of onbewust) doe je dingen wel of niet, verder vertelt het niets over je kennis en kunnen (zoals je kernkwaliteiten). 

Weer terug naar mijn verhaal…
Waarom maakte ik dan die stap om een veilige baan in loondienst op te geven? Omdat mijn leven toen niet genoeg aansloot op mijn kernwaarden. Met de stap die ik nam koos ik voor een leven waarin ik wel aansluiting had op mijn kernwaarden. 

Ik zocht dus na die stap te hebben gezet via Google naar een lange lijst met kernwaarden en schreef alles op wat bij mij paste. Vervolgens bracht ik ze terug tot 10 kernwaarden die het beste bij mij pasten en toen pakte ik uit die 10 de meest belangrijke 5 kernwaarden voor mij. 

En voor de geïnteresseerden, dat rijtje zag er als volgt uit: 
Waardering
Vrijheid
Familie 
Geluk
Passie

Toen ik die kernwaarden helder had drong het echt tot me door dat ze mij onbewust (want ik had ze toen nog niet zo helder) tot die keuze dwongen, in een positieve zin. Het is dus ook  een feit dus dat deze kernwaarden dus echt in mijn kern zitten. 

Maar wat is dan het voordeel van je kernwaarden wel op papier hebben als je er ook door geleid wordt? Ik denk dat wanneer ik bewust was van mijn kernwaarden, dat ik al veel eerder die stap had gezet. Het had me wellicht veel tijd, moeite en stress gescheeld. Ik kan nu met mijn kernwaarden gemakkelijker keuzes maken. Ik ben zo iemand die het moeilijk vind om keuzes te maken ook en ook kan ik slecht nee zeggen tegen. Wanneer ik dan helder heb dat een bepaalde situatie waar ik voor kan kiezen mij niet verder helpt richting mijn kernwaarden, ik het dus gewoon niet moet doen. Het geeft mij als eeuwige twijfelaar het zetje in de rug om voor het juiste te kiezen. 

Ook sijpelen deze kernwaarden door in mijn bedrijf. De manier van keuzes maken voor welke pakketten/diensten ik kies doe ik op basis van die kernwaarden. Het feit dat ik doe wat ik doe is al alleen omdat het aansluit op mijn kernwaarden. 

Dus mijn conclusie: ik zou je zeker aanraden om jouw kernwaarden te gaan opzoeken en concreet te maken. Het betekent veel voor zowel jezelf als voor je bedrijf. Besef ook goed dat je kernwaarden kunnen veranderen in je leven. Ik had namelijk andere kernwaarden toen ik nog geen moeder was. Het is dus goed om dat vaker te doen dan maar 1 keer. 

Ga jij ermee aan de slag? Laat het me weten, ik ben benieuwd wat eruit komt!